Apple Wallet îți va oferi opțiunea de a-ți stoca digital buletinul și permisul de conducere

Apple Wallet îți va oferi opțiunea de a-ți stoca digital buletinul și permisul de conducereApple a anunțat o mulțime de noutăți la WWDC 2021, iar printre acestea se numără și o serie de funcționalități mai mult sau mai puțin inovatoare aduse de iOS 15. Practic, s-ar putea ca iPhone-ul tău să nu-ți permită doar să-ți deschizi ușa de la smart home și să faci plăți cu cardul, ci ai mari șanse să-ți aduci permisul de conducere și alte documente de identitate în lumea digitală. Iar asta a fost subiectul unor discuții interesante atât pentru pasionații de tehnologie, cât și pentru experții în securitate.

Apple Wallet vrea să-ți înlocuiască portofelul fizic

În cadrul evenimentului, vice-președintele Apple Wallet și Pay, Jennifer Bailey a vorbit despre modul în care compania își dorește să le ofere utilizatorilor o alternativă pentru portofelul fizic. Dar asta nu ar fi posibil fără posibilitatea de a-ți stoca și actul de identitate, alături de permisul de conducere. Iar din această toamnă, câteva state din America vor accepta documente scanate direct de pe iPhone.

În plus, Bailey a vorbit și despre faptul că Apple lucrează cu Administrația de Siguranță a Transporturilor (TSA) pentru a le permite șoferilor să țină copii digitale ale permiselor de conducere direct in telefon. În acest fel, data viitoare când vor fi trași pe dreapta pentru controale, aceștia vor putea prezenta telefonul.

Experții în securitate spun că nu e cazul să ne îngrijorăm

Cartea de identitate și permisul de conducere sunt documente pe care majoritatea dintre noi le purtăm în permanență când ieșim din casă. Acestea sunt foarte importante și dacă le pierzi vei avea o zi foarte proastă. Așa că este natural ca oamenii să se teamă puțin de stocarea lor pe iPhone, însă experții în securitate ne asigură că este cel puțin la fel de sigur ca și când ai avea buletinul in portofel.

Dar fiind vorba despre date importante stocate online, întotdeauna va exista un factor de risc. Apple va trebui să își întărească securitatea mult mai bine dacă dorește să devină o variantă demnă de luat în considerare. Chestia asta ar trebui să ne pună puțin pe gânduri, mai ales când ne amintim de întâmplări precum „The Fappening” când serverele iCloud au fost sparte și o mulțime de poze personale (unele chiar nud) cu diverse personalități au fost oferite la liber pe internet.

Din perspectiva securității, un act de identitate stocat într-un mediu digital este la fel de sigur ca și cum l-ai avea fizic în portofel, dacă nu chiar mai bine securizat. Dacă îți pierzi portofelul, automat ai pierdut și actele din el și accesul la acestea. În cazul în care îți pierzi telefonul, măcar ai opțiunea de a șterge aceste date de la distanță, eliminând riscul de a fi folosite fără voia ta.
Sean Gallagher, cercetator în breșe de securitate pentru SophosO mișcare inevitabilă

În ziua de astăzi, telefonul a devenit o extensie a oricărui om. Indiferent de mediu sau background, majoritatea avem în buzunar un smartphone care știe mai multe sau mai puține despre noi, în funcție de cum îl utilizăm. Însă majoritatea uităm că cele mai periculoase rămân rețelele de socializare. Dar cu toată această nesiguranță în online, tehnologia are și avantaje foarte mari. Personal, am început să folosesc Apple Wallet de puțin timp, dar de când o fac mi-am ușurat viață foarte mult, iar când ies la magazinul de lângă bloc ca să-mi cumpăr una-alta, iau doar telefonul după mine: când vreau să plătesc, doar dau un dublu-click pe el și bip-bip pe lângă senzorul de plată contact-less.Cu o așa ușurință în utilizare, era inevitabil că cineva să ofere la un moment dat și opțiunea de a-ți stoca actul de identitate în mediul digital. Apple Wallet mi se pare momentan cea mai sigură opțiune, însă rămâne de văzut cum vor reacționa autoritățile din întreaga lume la o astfel de propunere, întrucât va necesita câteva modificări de infrastructură. Din păcate, nu văd asta venind prea curând în România, dar măcar putem observa de la o distanță sigură cum evoluează tehnologia în țările cu apă caldă.