Bitcoin a ajuns la un preț record

Bitcoin a ajuns la un preț record

Bitcoin e, din nou, pe val. De data aceasta la un nivel nemaiîntâlnit. Totuși, e mult mai valoroasă tehnologia din spate decât moneda propriu-zisă.

Prețul Bitcoin, cea mai cunoscută monedă digitală, a depășit pe 26 decembrie pragul de 25.000 de dolari. E o premieră remarcabilă. Spre comparație, în martie, moneda se tranzacționa la un preț circa 5.000 de dolari, adică la o valoare de cinci ori mai mică decât în prezent.

Totuși, altceva poate fi îmbucurător la Bitcoin – în afară de speculă. Tehnologia din spate se numește blockchain și, potrivit unui raport PwC, implementarea acesteia poate aduce un plus de 1,76 trilioane dolari la PIB-ul global până în 2030. Asta înseamnă circa 1.760 de miliarde de dolari. Sigur, fiecare țară ar profita în funcție de cât de repede se mișcă cu digitalizarea.

 

Potențialul tehnologiei blockchain de a fi parte esențială în strategiile viitoare ale organizațiilor reiese și dintr-un raport CEO Panel Survey. În acesta se arată că aproape două treimi dintre directorii executivi (61%) plasează digitalizarea operațiunilor și a principalelor procese de afaceri printre primele trei priorități pe termen scurt și mediu.

Sectorial, cele mai mari beneficiare ale acestei tehnologii vor fi administrația publică, educația și sănătatea, arată raportul. Vor exista însă beneficii semnificative și pentru serviciile de afaceri, comunicații și mass-media, în timp ce retailerii, producătorii și construcțiile vor putea utiliza blockchain pentru a atrage consumatorii și a răspunde cererii de proveniență și trasabilitate.Țările care vor avea cele mai mari beneficii nete sunt: China (440 miliarde dolari) și Statele Unite ale Americii (407 miliarde dolari). Următoarele în top sunt Germania, Japonia, Marea Britanie, India și Franța, cu beneficii de peste 50 miliarde dolari fiecare.

Domenii cheie identificate pentru utilizarea blockchain

  • Urmărirea și trasabilitatea produselor și serviciilor care au ajuns prioritare pentru lanțurile de aprovizionare ale multor companii în timpul pandemiei au cel mai mare potențial economic (962 miliarde dolari)
  • Serviciile financiare, inclusiv utilizarea criptomonedelor, sau plățile transfrontaliere și transferurile de bani (433 miliarde dolari)
  • Gestionarea identității (224 miliarde dolari), inclusiv cărți de identitate, acreditări profesionale și certificări, pentru a ajuta la combaterea fraudei și a furtului de identitate
  • Aplicarea blockchain în contracte și soluționarea litigiilor (73 miliarde dolari) și implicarea clienților (54 miliarde dolari), inclusiv utilizarea în programele de loialitate, arată că există potențial pentru o gamă mult mai largă de sectoare