Ce alegem între AMD și Intel?

Ce alegem între AMD și Intel?

Orice persoană care dorește să își achiziționeze componente noi pentru un computer, cu siguranță va căuta să cumpere un procesor de calitate, iar alegerea trebuie făcută clar între cele două: AMD și Intel. Până acum câțiva ani, Intel era considerat cel mai folosit, însă în ultimul timp AMD a surprins prin procesoarele Ryzen, care au devenit treptat cele mai recomandate. În alte împrejurări, AMD vs Intel nu este o bătălie cu un câștigător clar.

AMD și Intel au o istorie lungă pe piața semiconductorilor. Intel este pe piață încă din era IBM. AMD a apărut pe scenă destul de devreme și el, ca producător licențiat atât pentru Intel cât și pentru alții. Primul moment important pentru AMD a fost introducerea primului cip x86_64, în anul 2003. Acești 64 de biți au propulsat AMD la nivelul următor. Acesta a devenit o alternativă pentru Intel, cu un raport mult mai bun calitate-preț pentru nivelul anilor 2000.

Cei doi producători au o înțelegere prin care Intel îi permite lui AMD să producă procesoare x86, iar AMD le permite celor de la Intel să folosească setul lor de instrucțiuni x86_64.

În timp ce AMD a adus foarte multe îmbunătățiri arhitecturale cu fiecare generație nouă de Ryzen, Intel a avut probleme în a-și reduce procesul de fabricație. După mai multe generații de procesoare de 10nm și 14nm, Intel a rămas în până de idei în îmbunătățirea performanțelor. AMD folosește în prezent procesoare de 7nm.

Ce oferă AMD?
AMD are o serie de procesoare destul de aliniate. Există multe opțiuni disponibile, pentru toate categoriile de consumatori.

Bineînțeles, există câteva opțiuni high-end disponibile. Dacă sunteți genul de persoană care caută cel mai bun procesor pentru gaming, Ryzen 9 5950X este alegerea perfectă. Pentru cei care doresc performanțe superioare și GPU integrat, AMD a lansat Ryzen 7 5700G și  Ryzen 7 5700GE.

Pentru performanța absolută, însă la un cost mult mai ridicat, AMD a dezvoltat seria Ryzen Threadripper.

Ceea ce face ca AMD să exceleze cu adevărat însă este faptul că asigură cel mai bun raport calitate-preț și la procesoarele de mijloc, cum sunt Ryzen 5 5600X și Ryzen 7 3800X.

După ce i-au cumpărat pe cei de la ATI, AMD și-a făcut simțită prezența pe piața plăcilor de bază. Radeon RX6000 este dovada vie a îmbunătățirilor arhitecturale aduse de AMD.

Ce oferă Intel?
Intel este un veteran în materie de procesoare, motiv pentru care oferă o gama larga de produse, pentru toate categoriile de bugete. Cu toate că nu oferă produse care să aibă un raport corect calitate-preț, Intel are câteva procesoare demne de menționat.

În categoria superioară există trei serii. Cele mai de sus sunt Intel Core-X, iar campionul detașat Intel Core i9-10900X. Seria X nu a ajuns încă la a 11 a generație. Cu toate acestea, Corei9 și i7 au procesoare de generație 11: Core i9-11900K, respectiv Core i7-11700K.

Generația de mijloc are și ea ceva opțiuni de procesoare, începând cu Core i5 și i3. Dintre acestea, cele mai eficiente sunt  i5-11600K și i3-1115G4.

După ani de zile în care au produs soluții grafice integrate de calitate slabă, Intel a făcut în sfârșit pasul către zona de plăci grafice, cu Iris Xe.

Care este în aceste condiții cea mai bună alegere?
Cu siguranță bătălia între cei doi mari competitori nu se vă sfârși niciodată. Așa cum am văzut în trecut, AMD are suișuri și coborâșuri. Pe de altă parte, Intel și-a păstrat întotdeauna locul și numai de curând a demonstrat o oarecare slăbiciune în fața avântului pe care l-au luat cei de la AMD.

Decizia este strict legată de preferințe : AMD oferă valoare superioară la costuri mai mari. Intel este alegerea sigură pentru cei care au un anumit buget alocat, fără a-și face griji cu privire la stocuri.