Ce este Ethereum 2.0?

Ce este Ethereum 2.0?

Actualizarea planificată de mult timp la rețeaua Ethereum își propune să rezolve problemele legate de scalabilitatea și securitatea rețelei. În prima sa fază, „computerul mondial” al blockchain-ului va trece la un mecanism de consens al dovezii mizei.

A trecut mult timp, dar Ethereum 2.0 este în sfârșit la orizont. Update-ul își propune să abordeze scalabilitatea și securitatea rețelei printr-o serie de modificări ale infrastructurii sale,  în special, trecerea de la un mecanism de consens a dovezii de lucru la un model de dovadă a mizei.

Ce este Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0, cunoscut și sub denumirea de Eth2 sau „Serenity”, este un upgrade la blockchain-ul Ethereum. Actualizarea își propune să sporească viteza, eficiența și scalabilitatea rețelei Ethereum, astfel încât să poată procesa mai multe tranzacții și să ușureze blocajele.

Ethereum 2.0 se lansează în mai multe etape, primul upgrade urmând să fie lansat spre sfârșitul anului 2020.Cum ce diferă Ethereum 2.0 de Ethereum?

În timp ce Ethereum 1.0 utilizează un mecanism de consens cunoscut sub numele de dovadă a muncii (PoW), Ethereum 2.0 va folosi proof of stake (PoS) mecanism.

Cum ce diferă proof of stake fata de proof of work?

Cu blockchain-uri precum Ethereum, este necesară validarea tranzacțiilor într-un mod descentralizat. Ethereum, ca și alte crypto monede, folosește în prezent un mecanism de consens cunoscut sub numele de proof of work (PoW).

În acest sistem, minerii folosesc puterea de procesare a hardware-ului computerului pentru a rezolva puzzle-uri matematice complexe și pentru a verifica tranzacțiile noi. Primul miner care a rezolvat un puzzle adaugă o nouă tranzacție la înregistrarea tuturor tranzacțiilor care alcătuiesc blockchain-ul. Aceștia sunt apoi recompensați cu crypto monede. Cu toate acestea, acest proces poate consuma multă energie.

Proof of stake (PoS) diferă prin faptul că, în loc de mineri, validatorii de tranzacții criptează pentru dreptul de a verifica o tranzacție. Acești validatori sunt selectați pentru a propune un bloc pe baza cantității de criptare pe care o dețin și pentru cât timp o dețin.

Alți validatori pot apoi să ateste că au văzut un bloc. Când există suficiente atestări, un bloc poate fi adăugat la blockchain. Validatorii sunt recompensați pentru propunerea de bloc de succes. Acest proces este cunoscut sub numele de „forging” sau „minting”.

Principalul avantaj al PoS este că este mult mai eficient din punct de vedere energetic decât PoW, deoarece decuplează procesarea computerelor cu consum intensiv de energie de algoritmul consens. De asemenea, înseamnă că nu aveți nevoie de multă putere de calcul pentru a securiza blockchain-ul.

Ethereum 2.0 mai bun decat Ethereum 1.0?Unul dintre principalele motive pentru actualizarea la Ethereum 2.0 este scalabilitatea. Cu Ethereum 1.0, rețeaua poate suporta doar aproximativ 30 de tranzacții pe secundă; acest lucru provoacă întârzieri și congestie. Ethereum 2.0 promite până la 100.000 de tranzacții pe secundă. Această creștere va fi realizată prin implementarea lanțurilor de fragmente.

Va fi Ethereum 2.0 mai sigur?

Ethereum 2.0 a fost conceput având în vedere securitatea. Cele mai multe dovezi ale rețelelor de miză au un set mic de validatori, ceea ce face un sistem mai centralizat și o securitate redusă a rețelei. Ethereum 2.0 necesită minimum 16 384 de validatori, ceea ce îl face mult mai descentralizat – și, prin urmare, sigur.

Cu toate acestea, potrivit lui Lior Yaffe, cofondator al Jelurida și dezvoltator principal al blockchain-urilor Ardor și Nxt, există o vulnerabilitate potențială care se concentrează pe nivelul ratelor de participare în rețea.

Auditurile de securitate ale codului Ethereum 2.0 sunt efectuate de organizații, inclusiv firma de securitate blockchain Least Authority.

Fundația Ethereum înființează o echipă dedicată de securitate pentru Ethereum 2.0 pentru a cerceta posibile probleme de securitate cibernetică în criptomonedă. Într-un tweet, cercetătorul Ethereum 2.0, Justin Drake, a declarat că cercetarea va include “fuzzing, bounty hunting, pager duty, cryptoeconomic modelling, applied cryptanalysis, formal verification”.

Cum va avea loc upgrade-ul Ethereum 2.0?

După o serie de lansări de testnet, Topaz, Medalla, Spadina și Zinken, lansarea completă a Ethereum 2.0 va avea loc în trei faze:

Faza 0, 1 și 2 (dezvoltatorilor le place să numere de la zero). Faza 0 vizează o dată de lansare în 2020, celelalte faze urmând să vină în anii următori.

Faza 0 vede implementarea lanțului Beacon; aceasta stochează și gestionează registrul validatorilor, precum și implementarea mecanismului de consens al dovezii de miză (PoS) pentru Ethereum 2.0. Lanțul original Ethereum PoW va rula alături de acesta, astfel încât să nu existe o pauză în continuitatea datelor.

Faza 1, care va avea loc în 2021, va include integrarea dovezilor lanțurilor de shards. Se așteaptă ca rețeaua să se lanseze cu 64 de shards (permitând de 64 de ori mai mult randament decât Ethereum 1.0), deși la lansare nu vor suporta conturi sau contracte inteligente.

Faza 1.5, o actualizare intermediară prevăzută în 2021, va vedea rețeaua principală Ethereum devenind oficial un fragment și trecerea la proof of stake.

Faza 2, prevăzută să fie lansată în 2021/2022, va vedea shards devenind pe deplin funcționale și compatibile cu smart contracts. De asemenea, implică adăugarea de conturi Ether și activarea transferurilor și retragerilor, implementarea transferurilor cross-shard și a apelurilor contractuale. Acesta va crea medii de execuție pentru aplicații scalabile care sunt construite deasupra Ethereum 2.0.

Septembrie 2020 a adus vestea că testnetul Spadina a întâmpinat probleme la lansarea sa, forțând cel puțin încă o „repetiție generală” înainte de lansare. Spadina este o rețea de testare pe termen scurt.În octombrie 2020, Ben Edgington, proprietarul produsului pentru clientul ETH 2.0 Teku de la ConsenSys (care finanțează un Decrypt independent din punct de vedere editorial) a observat că testnetul Medalla „suferă de o participare foarte redusă”. El a adăugat că „oamenii se plictisesc un pic de testete” și „este timpul să mergem mai departe”.

Când va fi lansat Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 urmează să fie lansat pe 1 decembrie, potrivit unei postări pe blog a Fundației Ethereum. Lansarea este condiționată de îndeplinirea anumitor criterii; trebuie să existe 16 384 de validatori în rețea până pe 24 noiembrie, fiecare mizând 32 ETH, pentru un total de 524 288 ETH.

Ca parte a pregătirilor pentru lansare, în noiembrie 2020, Fundația Ethereum a lansat specificațiile versiunii 1.0 pentru Ethereum 2.0, inclusiv un Launch Pad, unde utilizatorii se pot înscrie pentru a deveni validator Ethereum 2.0. De asemenea, a lansat contractul principal de depozit ETH2 – ultimul „link lipsă” care permite trimiterea ETH între ambele iterații ale blockchain-ului.

Până pe 10 noiembrie, 50.000 ETH fuseseră deja mizați; în momentul redactării acestui articol, peste 120.000 ETH fuseseră mizați în contractul de depozit ETH2 – 22,9% din suma necesară pentru lansarea Ethereum 2.0.

Cu toate acestea, ritmul mizei a fost mai lent decât se aștepta; singura opțiune de mizat fiind inițial să ruleze un nod Ethereum 2.0, un potențial pe care utilizatorii normali îl consideră „intimidant”, potrivit lui Lito Coen, fondatorul CryptoTesters.

Un sondaj pe Twitter efectuat la începutul lunii noiembrie a constatat că jumătate dintre cei chestionați nu intenționau să depună un depozit de 32 ETH până la data limită de 24 noiembrie, doar 21,3% afirmând că fie au mizat, fie intenționează să mizeze, 32 ETH.

Viitorul pentru Ethereum 2.0

Cofondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, a prezentat o foaie de parcurs despre modul în care următorii cinci până la zece ani ar putea intra în Ethereum 2.0.

El spune că cea mai mare parte a provocărilor se află acum „din ce în ce mai mult în jurul dezvoltării, iar cota de dezvoltare a plăcintei va continua să crească doar în timp”.

Cum ar putea Ethereum 2.0 să afecteze prețul Ethereum?

Pentru unii, lansarea Ethereum 2.0 este exact ceea ce are nevoie criptocurrency.

„Odată ce Ethereum are scalabilitate prin tehnologia layer-2 sau ETH 2.0, se răspunde la toate întrebările”, a declarat Jamie Anson, fondatorul Nifty Orchard și organizatorul Ethereum London, pentru Decrypt. „Arma de tragere va dispărea”.

Cu alte cuvinte, mai multă scalabilitate înseamnă mai multă utilizare, ceea ce, la rândul său, înseamnă mai multă cerere. Ceea ce – cel puțin teoretic – ar trebui să propulseze prețul Ethereumului spre noi culmi. „Până când ETH 2.0 și pachetele vor funcționa împreună, vor exista 100.000 de tranzacții pe secundă. Asta va însemna o experiență perfectă pentru următorul miliard de oameni „, a adăugat Anson.