Ce se întâmplă acum cu pensiile

Ce se întâmplă acum cu pensiile.

Ce se întâmplă acum cu pensiile.

Ce se întâmplă acum cu pensiile

Subiectul pensiilor este unul încă plin de surprize. După ce Parlamentul a forțat mâna Guvernului să le măreascu cu 40%, acum aflăm alte vești. Ministrul FInanțelor, Florin Cîțu a anunțat, recent, că toate pensiile vor fi recalculate pentru anul 2021.

 

România cu o datorie publică de peste 60% în 2021

În acest moment, conform raportului CE, România se află sub procedura de deficit excesiv din aprilie 2020 din cauza încălcării pragului de deficit al tratatului din 2019. Având în vedere incertitudinea continuă ridicată din cauza pandemiei de coronavirus, Comisia consideră că nu există nicio decizie cu privire la măsurile ulterioare în procedura de deficit excesiv ar trebui luată în acest moment.

CE a mai spus că va reevalua situația bugetară a României de-abia în primăvara anului 2021. Toate aceste date vin în contextul în care deficitul bugetar este de peste 10%. În același timp datoria publică, în 2020, este de peste 50 %. CE a mai preconizat că, pentru 2021, va trece de pragul de 60%.

 

Toate aceste date fac aproape imposibilă procedura de majorare a pensiilor cu 40%, conform legii aprobate în Parlament. Cu toate acestea, Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a precizat că se ia în calcul recalcularea pensiilor, dar începând cu anul 2021.”Nu luăm în calcul să amânăm aplicarea legii pensiilor și acea calculare. Noi vom construi un buget pe legislația în vigoare. Trebuie să vă aduc aminte că bugetul va fi prezentat Parlamentului de noul guvern. Asta se va întâmpla dupăi investitură, și la 15 zile după investitură. Bugetul il facem noi, dar el va fi prezentat și va fi decizia celor care vor fi atunci în Parlament”, a explicat ministrul.

Florin Cîțu: ”Guvernul PNL va ține cont de actuala legislație”

În același discurs, Florin Cîțu a mai precizat că se va ține cont de actuala legislație, chiar și de cea impusă de Parlament, dar în funcție de bugetul pe care îl va avea la dispoziție, pe anul viitor, și ținând cont de datele precizate mai sus.

”Legea pensiilor este pe legislația în vigoare. Este o procedură, deja a început, știti foarte bine că la Ministerul de Finanțe, începe procedura bugetului pe anul viitor din august cu ordonatorii de credite. Vom respecta Legea pensiilor din 2021 și toți pensionarii vor primi recalculări. Bineînțeles!”, a confirmat Florin Cîțu.

În același raport al CE pe anul în curs, există anumite mecanisme care vor putea detecta dezechilibrele financiare și cele din economie. Astfel, a fost implementat raportul privind mecanismul de alertă (AMR). Acesta este un dispozitiv de screening pentru detectarea potențialelor dezechilibre macroeconomice. Conform primelor date, se constată că dezechilibrele macroeconomice erau reduse până la izbucnirea crizei COVID-19. Acum, datele arată că riscurile dezechilibrelor par să crească în statele membre care se confruntă deja dezechilibre anterioare pandemiei COVID-19.

”Comsia Europeană recomandă pregătirea unor analize aprofundate pentru identificarea și evaluarea severității posibilelor dezechilibre macroeconomice pentru aceleași 12 state membre care au fost deja identificate ca având dezechilibre sau dezechilibre excesive în februarie 2020. Acestea sunt Croația, Cipru, Franța, Germania , Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, România, Spania și Suedia.”, se mai spune în raport.