Ciclonul mortal din Filipine a lăsat în urmă zeci de morți

Ciclonul mortal din Filipine a lăsat în urmă zeci de morți

Ciclonul mortal din Filipine a lăsat în urmă zeci de morți

Ciclonul mortal din Filipine a lăsat în urmă zeci de morți. În zona unde a lovit au mai fost în octombrie trei taifunuri și o furtună

Bilanţul deceselor cauzate de cele mai grave inundaţii din ultimii ani şi de alunecările de teren provocate de taifunul Vamco în Filipine a crescut la 67, au anunţat duminică reprezentanţii serviciilor de urgenţă, relatează DPA.

Douăsprezece persoane erau în continuare date dispărute, duminică, în zonele afectate de pe insula principală Luzon, a declarat Mark Timbal, purtător de cuvânt al agenţiei naţionale pentru situaţii de urgenţă.

Majoritatea victimelor au fost înregistrate până în prezent în regiunea nordică Cagayan Valley, unde echipele de intervenţie s-au grăbit să vină în ajutorul autorităţilor locale şi a locuitorilor, a precizat Timbal.

Peste 1,1 milioane de persoane au fost afectate în mod direct de calamitate, printre acestea numărându-se 370.000 de locuitori nevoiţi să îşi evacueze casele, a adăugat purtătorul de cuvânt.Vamco a fost cel mai mortal ciclon care a lovit Filipine în acest an. Taifunul a părăsit vineri teritoriul Filipine, îndreptându-se spre Vietnam.

Fenomenul meteorologic, numit Ulysses pe plan local, a lovit zone care nu îşi reveniseră încă după ce au fost măturate începând din octombrie de trei taifunuri şi o furtună tropicală.

În provinciile nordice Cagayan şi Isabela, apele inundaţiilor au atins niveluri fără precedent după ce un baraj important a cedat în urma ploilor torenţiale provocate de Vamco.

Precipitaţiile care au căzut în provinciile din apropiere au ajuns în râul Cagayan, care a ieşit din matcă şi a agravat inundaţiile.

Inundaţiile începeau să se retragă, duminică, permiţând echipelor de salvatori să intervină în ajutorul locuitorilor rămaşi blocaţi în casele înconjurate de ape sau pe acoperişuri

Vamco a fost cel de-al 21-lea ciclon tropical care a afectat Filipine în acest an.

Cel mai puternic taifun care a lovit ţara a fost Haiyan, care a ucis peste 6.300 de persoane şi a condus la strămutarea a alţi peste 4 milioane de locuitori, în noiembrie 2013.