Cum activezi Google Pay în România

Cum activezi Google Pay în România

Cum activezi Google Pay în România

Cum activezi Google Pay în România

Google Pay e, în sfârșit, și în România. Sau, mai bine spus, e și nu e în România. Pe scurt, îl poți folosi ca să plătești cu telefonul. Dar aplicația mai durează. La aproape un an și jumătate după Apple Pay Google lansează serviciul său și în România.

 

Google Pay, la fel ca Apple Pay, îți permite să plătești cu telefonul fără să mai fii dependent de aplicația băncii. ING Bank, de exemplu, sau BCR și altele ofereau deja suportul acesta, în aplicațiile lor. Dar Revolut, pe de altă parte, nu are așa ceva și e dependent de servicii ca Apple Pay sau Google Pay.

Din 17 noiembrie, serviciul de plăți al Google funcționează și la noi. Serviciul da, aplicația încă e indisponibilă. Nu-i așa o mare problemă.În ceea ce privește băncile, Google Pay funcționează cu următoarele: ING Bank, Banca Transilvania, CEC Bank și UniCredit Bank. E posibil să poți folosi însă și alte carduri. Ca servicii fintech, Revolut, Orange Money sau Monese pot fi adăugate pentru plată. Deocamdată, am folosit pentru ING Bank și Revolut. Nicio problemă.

Cum activezi Google Pay în România pe un telefon cu Android

Aplicația, cel puțin în cazul meu, nu-i disponibilă. Dar poți băga carduri pentru plată. Intri în setările telefonului, te duci la câmpul Google și de-acolo accesezi Account services (e primul din listă, fix sub Services sau Servicii).

 

Alegi Google Pay și primul câmp o să fie cu adăugarea unei metode de plată. Dacă ai deja cardul conectat cu contul de Google doar o să ți-l arate, mai bagi codul de securitate de pe spate și primești un SMS cu un cod care certifică înregistrarea cardului în acest serviciu.Atât cardul ING, cât și cel de Revolut erau, în cazul meu, conectate cu contul de Google. Procesul a fost mult mai simplu. Dacă ai mai multe carduri poți seta unul dintre ele ca fiind cel implicit în Google Pay.

Ca să plătești trebuie să ai NFC activat și cam asta e. Sigur, vei confirma fiecare plată prin PIN sau scanarea amprentei.

Apple Pay și Google Pay funcționează la fel, în sensul că îți aduc în același loc mai multe carduri. Până și bonurile de masă, atașate de un card, pot fi folosite în Apple Pay. Google a comunicat însă un pic mai prost lansarea serviciului în România.

 

De ce ai folosi cardul pe telefon? Pentru că ai mereu telefonul cu tine, că e mai ușor să urmărești tranzacțiile, că vezi imediat ce-ai plătit ceva, că ai un sistem de securizarea a plăților atât eficient, cât și rapid (amprentă, PIN). Sigur, îți mai trebuie baterie în telefon, dar era deja evident.

Ce ar urma acum ar fi adopția Google Pay pentru servicii online, cum ar fi livrat mâncare, sau în magazine online. Apple Pay deja oferă așa ceva, iar Foodpanda e unul dintre serviciile care au implementat metoda de plată.

Ca notă de subsol, deși e evident: Google Pay nu funcționează pe telefon care n-au serviciile Google (Play Store și altele).