Cum afișezi extensiile de fișiere pe Windows sau Mac

Cum afișezi extensiile de fișiere pe Windows sau Mac

Indiferent dacă ești utilizator de Mac sau Windows, în momentul în care nu vezi extensiile fișierelor cu care interacționezi, te expui unor riscuri inutile. Aceasta este o potențială problemă pe care trebui să o soluționezi acum.

Extensiile de fișiere, precum JPG, EXE, PDF și nu numai, ajută sistemul de operare să știe cum să se comporte cu diverse documente sau programe. Doar așa, Windows știe că un ZIP trebuie dezarhivat, iar un Mac știe că un DMG trebuie instalat.

În mod implicit, extensiile sunt ascune pentru majoritatea fișierelor pe care le ai pe sistem. Acest mecanism a fost gândit pentru a te ajuta să te concentrezi pe conținutul care contează, pe numele documentului. Problema este că, din cauza ascunderii extensiilor, sunt șanse mari să te infectezi cu un virus dintr-un fișier pe care îl consideri nevinovat.De exemplu, poți crede că faci dublu click pe o poză sau pe un document Word, dar, de fapt, deschizi un program care îți infectează întregul sistem. Este suficient ca un document să se încheie în .jpg.exe, tu îl vezi ca poză, iar este un program malițios.

Problema extensiilor a devenit atât de relevantă, încât Microsoft a început să faciliteze afișarea lor, deși, implicit, sunt în continuare ascunse. În funcție de versiunea de Windows 10 pe care o ai instalată pe sistem, pentru a afișa extensiile tuturor fișierelor de pe PC, deschide o fereastră de Explorer (Windows + E) sau fă dublu click pe This PC. Din partea de sus a ecranului, la fel ca în captura de ecran de mai sus, accesează meniul View și, în dreapta, bifează File Name Extensions.

Pentru a avea o imagine completă a fișierelor de pe sistem, îți recomand să bifezi și Hidden Files, dacă ai o relativă experiență în utilizarea PC-ului și nu ți-ai făcut un obicei din a șterge fișierele care nu știi sigur cu ce se ocupă. 

Pe Mac, sistemul este și mai simplu decât atât. Deschide Finder din stânga jos sau apasă pe CMD+N când ești pe Desktop. Din meniul Finder accesibil în stânga sus, deschide Preferences. Accesează secțiunea Advanced a noii ferestre și bifează Show all file name extensions.