Directorul fiscal al OCDE declară că standardele internaționale de impozitare criptografică vin în 2021

Directorul fiscal al OCDE declară că standardele internaționale de impozitare criptografică vin în 2021

Directorul centrului fiscal al OCDE a dezvăluit că organizația se așteaptă să lanseze un standard de raportare fiscală pentru activele criptografice până la sfârșitul anului viitor.

Pascal Saint-Amans, directorul Centrului OECD pentru Politică și Administrare Fiscală, a afirmat că organizația din 37 de națiuni va introduce un standard comun de raportare, sau CRS, pentru crypto monezi în 2021.

Conform Law360, Amans a declarat că standardul de impozitare crypto monezilor „ar fi aproximativ echivalent cu CRS” dezvoltat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pentru a combate evaziunea fiscală.

Directorul a atribuit dezvoltarea probabilă a impozitului crypto CRS, dorinței de a introduce standarde mai puternice în ceea ce privește reglementările crypto printre țările sale membre.

Comentariile lui Amans vin la câteva zile după ce Comisia Europeană a lansat un proces de modificare și extindere a legilor sale privind evaziunea fiscală referitoare la activele crypto. Propunerea a fost publicată pe 23 noiembrie, CE urmând să primească feedback public cu privire la inițiativă până pe 21 decembrie. Se așteaptă ca noile legi să fie introduse în trimestrul trei 2021.

În ciuda acțiunii întreprinse de CE, Amans se așteaptă ca OCDE să stabilească standarde de impozitare crypto înaintea Europei, descriind arena politică drept „o oportunitate pentru UE de a se alinia la standardul OCDE”.Cu toate acestea, o dezvoltare simultană necoordonată ar putea duce la stabilirea de către OCDE și Europa a unor poziții politice specifice care se contrazic reciproc – amenințând cu crearea unor provocări de reglementare pentru membrii europeni ai OCDE, așa cum s-a văzut recent în ceea ce privește impozitarea serviciilor digitale.

Amans a respins însă aceste temeri, afirmând că orice propunere din partea OCDE ar fi „complementară” reglementărilor UE.

Vorbind cu Law360, un purtător de cuvânt al CE a indicat că organizația lucrează „în paralel” cu OCDE pentru „a evita suprapunerile sau neconcordanțele în măsura posibilului”.

„În același timp, trebuie luată în considerare situația specifică a UE și a statelor sale membre”, au adăugat ei.