Ghid ANAF: de unde descarci, cum completezi și cum depui Declarația Unică 2021

Ghid ANAF: de unde descarci, cum completezi și cum depui Declarația Unică 2021

ANAF vine cu detalii pentru persoanele care au venituri din activități independente și, pe cale de consecință, trebuie să depună Declarația Unică 2021.

 

Statul nu a făcut pași uriași în direcția digitalizării, dar totuși ANAF oferă suport pentru așa ceva în cazul Declarației Unice 2021. Aceasta se poate completa online, poate fi descărcat și se poate apoi depune tot online.

Anul acesta, persoanele fizice autorizate (PFA) și persoanele fizice care obțin venituri din chirii, drepturi de autor, activități independente, precum și avocații au termen 25 mai 2021 pentru depunerea declarației unice pe acest an. Iată unde completezi documentul, cum îl descarci și cum îl depui.

 

Ghid ANAF pentru Declarația Unică 2021

Pentru început, trebuie să știi că documentul se poate descărca de AICI. De asemenea, îl poți completa online, grație unui sistem inteligent pus la dispoziție de ANAF.

Pentru a trimite documentul către instituție, trebuie să te loghezi AICI cu datele tale – user și parolă.

De asemenea, dacă ai nevoie de instrucțiuni și îndrumare, poți consulta informațiile puse la dispoziție de Fisc AICI. 

 

Declarația Unică 2021 se depune la Fisc pentru:

  • declararea impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale aferente veniturilor realizate în 2020;
  • declararea veniturilor estimate că vor fi realizate de persoanele fizice în anul 2021.

În cazul persoanelor fizice care obțin venituri din chirii, Declarația Unică se depune în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului, dacă semnarea survine pe parcursul anului în curs. La fel și în cazul persoanelor fizice care încep o nouă activitate pe parcursul anului fiscal respectiv.Schimbări în 2021

ANAF a pregătit mai multe schimbări pentru formularul cunoscut sub denumirea de Declarația Unică. Există, între altele, noi categorii de plătitori – și anume cei care au primit indemnizație de șomaj tehnic pe perioada pandemiei de Covid-19. De asemenea, formularul a fost actualizat, iar termenul până la care se poate depune a fost extins.

Printre cei care trebuie să urmărească aceste modificări se numără cei plătiți pe drepturi de autor, avocaţii, dar și persoanele care au primit indemnizaţie de şomaj tehnic pe perioada pandemiei de Covid-19 şi care vor plăti impozit, CAS şi CASS pentru sumele încasate de la stat. Anul acesta, termenul de trimitere la Fisc a declaraţiei unice privind veniturile estimate în 2021 şi veniturile realizate în 2020 va fi extins până la 25 mai, se arată într-un proiect de Ordin al ANAF. E vorba, deocamdată, de un ordin lansat în dezbatere publică, dar care trasează direcția procedurilor din acest an.

 

Declarația Unică 2021 va fi trimisă la Fisc şi de către beneficiarii de drepturi de autor, de profesioniştii şi avocaţii care au primit indemnizaţie de şomaj tehnic ca urmare a evoluţiei pandemiei de Covid-19, aceştia urmând să plătească impozit pe venit, CAS şi CASS pentru banii încasaţi de la stat.