Porsche Taycan intră în Cartea Recordurilor

Porsche Taycan intră în Cartea Recordurilor

Porsche Taycan este una dintre cele mai impresionante mașini electrice de pe piață, iar producătorul german a decis să o folosească pentru depășirea unui record mondial.

 

Ideea de drift sau derapaj controlat s-ar putea să-ți fie cunoscută din filmele Fast & Furious sau din jocurile Need for Speed. În mod uzual, procesul cu pricina se realizează prin declanșarea frânei de mână la viteză mare și nu este asociat cu mașini electrice.

Cu toate acestea, Porsche Taycan tocmai a intrat în Cartea Recordurilor Guiness printr-un drift de 55 de minute pe o distanță impresionantă de 42,16 kilometri. În contextul în care ți-a patinat vreodată mașina, știi că este dificil să faci o astfel de operațiune pe câteva zeci sau sute de metri, cu atât mai puțin pe zeci de kilometri.Dincolo de bolidul Porsche Taycan EV, responsabil de această performanță a fost instructorul de conducere de la Porsche, Dennis Retera. Faptul că a depășit un record mondial este foarte impresionant, dar mai impresionant mi se pare clipul care a imortalizat efortul incredibil.

Pentru a atinge această performanță, Retera a utilizat un Taycan cu tracțiune pe spate, disponibil pentru achiziție în două variante, de 402 sau 469 de cai putere cu baterii de 79,2 kWh sau 93,4 kWh. Cei de la Porsche nu au spus exact care dintre cele două variante a fost folosită în experiment.

Evenimentul imortalizat în clipul de mai sus a avut loc la circuitul Hockenheimring al celor de la Porsche pe o pistă circulară de doar 200 de metri creată special pentru așa ceva. Pista este irigată constant pentru a salva viața cauciucurilor și a facilita un drift la viteză mică, aproximativ 47 de kilometri în cazul recordului depășit de Taycan. În total, au fost parcurse 210 ture de pistă pentru atingerea distanței record de 42,16 kilometri.

 

Ca un detaliu interesant, Guiness definește driftul sau derapajul controlat ca ”având loc atunci când există o diferență între viteza cu care se învârt roțile mașinii relativ la viteza de deplasare a mașinii pe sol”.