Țara care vede în Bitcoin un adevărat refugiu

Țara care vede în Bitcoin un adevărat refugiu

Bitcoin e pe val în aceste zile, iar asta atrage inclusiv interesul celor care au stat departe de astfel de investiții. Cetățenii din această țară văd un adevărat refugiu în cea mai cunoscută criptomonedă.

Bitcoin a atras atenția și investitorilor din Turcia, care se gândesc serios să-și mute economiile în această criptomonedă. Se întâmplă în contextul în care lira turcească s-a prăbușit accelerat în ultima perioadă, iar economiștii pun asta pe seama excesului de zel al președintelui Erdogan.

Liderul de la Ankara l-a demis recent pe guvernatorul băncii centrale, iar asta a dus la o scăderea a cotației lirei turcești aproape la minimul istoric. Naci Agbal e al treilea guvernator al băncii naționale care e demis în ultimii doi ani din ordinul președintelui Turciei.Turcia, cu ochii pe Bitcoin

Turcii sunt tot mai interesați de Bitcoin și chiar și afacerile mici au început să accepte ca plată criptomoneda. O ceainărie din orașul Corum face deja asta, iar clienții par încântați.

„Toată lumea pe care o cunoaștem în Corum începe să investească în criptomonede. Credem că peste cinci ani, moneda normală va scădea, va fi înlocuită cu cele digitale. Așa că am vrut să fim într-o poziție bună acum”, spun ceainăriei, arată Digi24.

De fapt, turcii văd un refugiu în Bitcon, pentru că observă că economia lor se degradează accelerat.  Inflația a ajuns în martie la 16,19%, cel mai ridicat nivel din ultimele 6 luni, cu mult peste ținta de 5% a guvernului, iar rata șomajului rămâne ridicată, la 12,2%. Situația economică a dus la o creștere a tranzacțiilor cu criptomonede în Turcia. Investitorii speră să câștige din recenta creștere a Bitcoin și să se pună la adăpost în fața inflației.

Până acum, autoritățile din Turcia nu au făcut nicio mișcare pentru a reglementa sau impozita criptomonedele, un alt avantaj luat în considerare de populația tânără cu cunoștințe tehnice din Turcia.

Moneda virtuală, record după record

Marți, Bitcoin depășea valoarea de 62.000 de dolari și dădea semne că se poate duce și mai sus de atât.  Miercuri, se tranzacționa deja la valoarea de peste 64.000 de dolari. E de remarcat, însă, contextul în care se întâmplă aceste mișcări.Coinbase, cea mai cunoscută aplicație din domeniu, se pregătește săptămâna aceasta de o ofertă publică inițială. Valoarea companiei ar putea urca la 100 de miliarde de dolari.

Dacă planurile merg așa cum arată pe hârtie, atunci piața criptomonedelor pare de neoprit. Coinbase, fondată în 2012, e cea mai mare platformă de tranzacționare de criptomonede din Statele Unite.